İçeriğe geç

Iki Mahkemede Görevsizlik Kararı Verirse Ne Olur

Görevsizlik kararı sonrası ne yapılır?

01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 20. maddesi hükmüne göre; taraflardan biri, yetkisizlik kararının kesinleştiği tarihten itibaren iki hafta içinde kararı veren mahkemeye başvurarak dosyanın yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmelidir.

Görevsizlik verilen dosya ne olur?

Dosyanın gönderildiği mahkeme de yetkisiz olduğuna karar verir ve bu karar kesinleşirse, iki mahkeme arasında olumsuz yetki uyuşmazlığı doğar. Olumsuz yetki konusundaki uyuşmazlıklar yetki tespiti yoluyla çözülür ve üst mahkeme yetkili mahkemeyi belirler.

Görevsiz mahkemede yapılan işlemler geçerli mi?

13 Yetkisiz mahkeme tarafından yapılan hukuki işlemler ilke olarak geçersizdir. Ancak yetkili mahkeme bu işlemlerin tekrarlanmasında yarar görmezse, yetkili mahkeme geçici bir kararla bu işlemleri geçerli olarak tanımaya karar verebilir.

Görevsizlik kararına itiraz edilir mi?

Red kararına karşı itiraz edilebilir mi? Yetkisizlik kararına karşı itiraz, kararın açıklanması ve yayımlanmasından itibaren 7 gün içinde kararı veren mahkemeye yapılabilir. Mahkeme, yetkisizlik kararının doğru olduğuna karar verirse, itirazı değerlendirmek üzere dosyayı yetkili mahkemeye inceleme için iletir.

Görevsizlik kararı istinaf edilir mi?

Görevsizlik kararı, duruşma yapılmaksızın dosya üzerinden verilir. Görevsizlik kararı, kesin usul kararıdır. Davanın miktarı veya değeri üç bin Türk Lirasını aşmayan görevsizlik kararları kesindir. Görevsizlik kararlarına itiraz edilebilir.

Görevsizlik kararı kesin hüküm teşkil eder mi?

(c) Her iki mahkemenin de yetkisizlik kararı vermesi ve bu kararların temyiz başvurusu yapılmaksızın kesinleşmesi hâlinde. (d) Mutlak yetki hâllerinde, her iki mahkemenin de yetkisizlik kararı vermesi ve bu kararların temyiz başvurusu yapılmaksızın kesinleşmesi hâlinde.

Görevsizlik kararı temyiz edilebilir mi?

Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 362/1-c maddesine göre bölge mahkemeleri, “yargı yetkisi içindeki ilk derece mahkemeleri arasındaki görev ve yükümlülük uyuşmazlıklarının çözümüne ilişkin kararlar ile yetkili makamların atanmasına ilişkin kararlar” vermekle görevlidir. Bu kararlara karşı temyiz hakkı yoktur.

Görevsizlik kararı davalıya tebliğ edilir mi?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 114. maddesine göre, davanın şartlarından biri olan görev konusunun dava dilekçesinde karara bağlanması, aynı Kanunun 138. maddesi gereğince mümkün olmakla birlikte, bunun için dava dilekçesinin davalıya tebliğ edilmesi ve savunma hakkının tanınması gerekmektedir.

Görevsizlik kararı nihai karar mıdır?

Yetkisizlik, yetkisizlik ve davanın açılmaması kararları nihai usul kararlarıdır. Başka bir deyişle, davanın esasını içeren talep karara bağlanmamıştır. Çünkü davanın esası daha fazla incelenemez.

Görevsiz mahkemede alınan bilirkişi raporu geçerli mi?

Ancak sağlık raporu veya bilirkişi raporu alınması, sonuçları yetkili veya yetkili olmayan bir mahkemenin münhasıran etkisine tabi bir işlem değildir.

Görevsizlik kararı vekalet ücreti çıkar mı?

“… Yetkisizlik, görevsizlik veya nakil kararından sonra süresi içinde başvurulması halinde davaya başka bir mahkemede devam olunur. Bu durumda, o bölgedeki yargılama giderleri ve avukatlık ücretleri o mahkemece karara bağlanır (HMK m. 11).

Görevsiz mahkemede açılan dava zamanaşımını keser mi?

Bu nedenle, bu hükmün yürürlüğe girmesinden önce usulüne uygun olarak verilen beyanın, yargısız infaz mahkemesinde yapılsa bile bir sorgulama teşkil edeceği ve zamanaşımı süresini kısaltacağı belirtilmelidir.

Dosyada görevsizlik ne demek?

Yetkisizlik kararı, başka bir mahkemenin kendi yetki alanı dışında olan bir suç üzerinde başka bir mahkemenin yetkisi olduğuna karar vermesiyle oluşur. Yargıtay 15. Ceza Dairesi’nin 2019/10102 dosya no’lu, 2020/1052 karar no’lu dosya esas alınarak yetkisizlik kararı nedeniyle kararının bozulmasına karar verildi.

Davanın görev yönünden reddi ne demek?

İdari mahkemenin görevli olduğu bir idari davada, mahkeme kendisinin görevli olmadığına karar verirse, davayı görevli yönünden reddederek dosyanın yetkili mahkemeye gönderilmesine karar verir (2577 SK, m. 11).

Savcılık görevsizlik kararı verebilir mi?

Görev mahkemelerle ilgili bir düzenlemedir. CMK’da savcıların görevlerine ilişkin bir hüküm yoktur ve savcıların görevsizlik kararı vermesi mümkün değildir30.

Idare mahkemesi görevsizlik kararı verirse ne olur?

İdari ve mali mahkemeler, idari mahkemelerin görevine giren bir davada görevsizlik veya yetkisizlik nedeniyle davanın reddine karar verirlerse dosyayı Danıştay’a veya yetkili idari veya mali mahkemeye gönderirler.

Görevsizlik kararı davalıya tebliğ edilir mi?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 114. maddesine göre, davanın şartlarından biri olan görev meselesi, aynı Kanunun 138. maddesi uyarınca dosyada karara bağlanabilir; ancak bunun için dava dilekçesinin davalıya tebliğ edilmesi ve savunma hakkının tanınması gerekir.

Yargıtay görevsizlik kararı verirse ne olur?

Mahkeme, yaptığı inceleme sonucunda kendisinin görevli olmadığına karar verirse dosyayı yetkili mahkemeye gönderir ve görev itirazına ilişkin karar yetkili mahkemece verilir (17).

Görevsizlik kararı temyiz edilebilir mi?

Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 362/1-c maddesine göre bölge mahkemeleri, “yargı yetkisi içindeki ilk derece mahkemeleri arasındaki görev ve yükümlülük uyuşmazlıklarının çözümüne ilişkin kararlar ile yetkili makamların atanmasına ilişkin kararlar” vermekle görevlidir. Bu kararlara karşı temyiz hakkı yoktur.

Tavsiyeli Bağlantılar: Rapor Türleri Kaça Ayrılır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mecidiyeköy escort
Sitemap
oddentürk ifşaholiganbetbets10